Helmi löysi sukunsa vahingossa

Eipä arvannut 85-vuotias Helmi Lehtonen, että soittaessaan heinäkuussa minulle, tuosta soitosta alkaisi merkittävä tapahtumasarja Helmin elämässä.

Helmi oli nähnyt Vänttisten sukuseuran 20-vuotissukujuhlan kokousilmoituksen Helsingin Sanomissa. Soittaessaan Savonlinnaan Helmi kertoi, että hänen äitinsä (synt. 23.1.1886) oli omaa sukuaan Vänttinen. Helmin äiti Johanna Vänttinen oli mennyt naimisiin 22.8.1912 Juho Lehtosen kanssa. Helmin äiti toimi kansakoulun siivoojana ja ruuanjakajana ja isä Töölön kansakoulun vahtimestarina.
Puhuessamme heinäkuussa 2002 Helmi kertoi, että hänen isovanhempansa olivat Erik Juhana Vänttinen (s. 24.7.1857, k. 28.2.1919) ja Eriika o.s. Janhunen (s. 4.12.1861, k. 12.1.1924), jotka olivat asuneet Oravissa ja Ahvensalmella. Kun Helmi vielä tiesi, että isoisovanhemmat olivat Adolf Juhana Vänttinen (s. 12.2.1831, k. 26.1.1894) ja Maria Sofia o.s. Räisänen (s. 6.1.1827, kuolinpv. ei tiedossa), niin olihan siinä aika paljon tietoa esivanhemmista. Ryhdyin katselemaan muistiinpanojani, joista varsin pian selvisi, että Helmin esivanhemmat olivat lähtöisin Kangaslammin Joutenlahdesta, tarkemmin Joutenlax 5:stä eli siitä samasta talosta, josta Orvokki Räsänen (o.s. Vänttinen) on kotoisin.
Vierailin Helmi Lehtosen kauniissa kodissa Espoon Viherlaaksossa marraskuun alussa ja meillä oli erittäin
lämminhenkinen keskustelutilaisuus. Helmi Lehtonen on valmistunut kansakoulunopettajaksi ja toiminut opettajana Tuusulan Rusutjärven kansakoulussa 1937-1939, Töölön kansakoulussa 1939-1946 ja Suomenlinnassa 1947-1977.
Helmi Lehtonen on kirjoittanut 29-sivuisen muistelman elämästään, jossa tarkoin on kerrottu sen ajan tapahtumista ja elämänmenosta.
Helmi Lehtonen on hyvin innostunut sukuseuramme toiminnasta. Ja tarkkana kuin kansakoulunopettaja ainakin hän on ryhtynyt kirjeenvaihtoon Orvokki Räsäsen kanssa saadakseen lisää tietoa esivanhempiensa elämästä.

Sakari Vänttinen