Vänttisiä Varkauden historiakirjassa 1962

Viime kesä sukukokouksen jälkitunnelmissa helteisenä kesäpäivänä kiertelin Varkauden hautausmaita ja valokuvasin löytämäni Vänttisten hautakivet. Apua sain ystävälliseltä hautausmaanhoitajalta, joka antoi kartan ja luettelon hautapaikoista. Kiersin Yläkankun, Luttilan, Kankunharjun ja lopuksi Pirtinniemen hautausmaat. Pirtinniemessä oli vanhan kellotapulin vieressä valurautainen vanha hautaristi, jossa luki

P. H. WÄNTTINEN.
* 22.3.1822 + 12.5.1885.

Vanha muistomerkki herätti huomioni, kun totesin alueella olevan Paul Wahl'in ja hänen perheensä arvokkaat leposijat, mutta harvoja suomalais-nimisiä muistomerkkejä.
Omassa tietokannassani oli Pehr Henric Vänttinen, jonka syntymäaika täsmäsi rautaristin merkintään. Hän kuului Saijanlahden sukuhaaraan. Pehr Henrikin isoisä Marcus Wäntin, s. 1750, oli avioitunut Anna Luttisen kanssa. Marcuksen serkku oli esi-isäni.
Pehr Henrik avioitui Anna Johanintytär Itkosen kanssa. Lapsia heille syntyi 12, joista kuoli nuorena 5. Toiseen avioliittoon hänet vihittiin 53 vuotiaana Kustaava Kämäräisen kanssa. Heille syntyi vielä 4 lasta, joista kuoli 2.
Rippikirjoissa P H oli maanviljelijä, kirkonmies, kuudennusmies ja maanvuokraaja.
Hannu Soikkasen Varkauden Historia-kirjasta, joka on ilmestynyt vuonna 1962, löytyi useita kohtia P H Vänttisestä ja hänen perheensä jäsenistä.
P H Vänttinen oli maanviljelijä Luttilassa, maanvuokraaja Pitkälänniemellä ja silloin Joroisiin kuuluvalla Järvikylän kartanon mailla Joutsenlahdessa. Kun leppävirtalaiset kauppiaat perustivat Leppävirran Höyrysaha Osakeyhtiön, vuokrasi P Vänttinen A J Kinnusen kanssa alueen yhtiölle Huruslahden rannalta.
Luttilan Vänttisistä on mainittu kauppias Esaias Vänttinen, joka perusti puodin Pirtinniemeen, jonne alkoi muodostua kauppakeskus1870 nousukautena. Kelloseppämestari Antti Vänttinen avasi liikkeen Taulumäelle 1870 luvulla. Antti Vänttisen vaimo oli syntynyt Ruotsissa. He asuivat Kosulanniemessä.
Historian kirjoittaja kuvaa 1800-luvun loppupuolen yhdyskuntaa ja sen arvojärjestystä, jossa korkeimmalla oli ruotsinkielinen tehtaan johto, seurakunnan kirkkoherra, lääkäri ja apteekkari. Maanviljelijöistä on maininta: "Kommilan tilan omistajaa Matti Kämäräistä ja Järvelän tilan vuokraajia Petter Vänttistä ja Ville Savolaista ei oikein luettu kuuluvaksi herrasväkeen, vaikka he olivatkin vaikutusvaltaisia henkilöitä."

Löytämäni tiedot jäävät 1880-luvulle. Olen kovasti kiinnostunut Luttilan Vänttisiä koskevista tiedoista. Ehkä joku jälkeläisistä asuu vielä Varkauden seudulla. Onhan myös mahdollista että joku sukuseuramme jäsen kuuluu tähän saijanlahtelaiseen Luttilan haaraan.

Tietoja vastaanottaa:
Paavo Vänttinen